top of page

Lær deg notene i F-nøkkelen

Oppdatert: 21. jul. 2023

Når du skal lære deg notene på piano, deler vi det ofte inn i G nøkkel og F nøkkel. Se på disse to eksemplene her:


I den øverste av disse to er notene skrevet i G nøkkel. I det nederste eksempelet er notene skrevet i F-nøkkelen, og er det vi skal fokusere på idag! Noe annet som også er verdt å merke seg er at notene i F-nøkkelen som oftest spilles i venstre hånd, mens notene i G-nøkkelen spilles i høyre. Det er også vanlig å kalle venstre hånda eller F nøkkelen for «bassen». Det er blant annet fordi den, i likhet med en bass, spiller mørkere frekvenser.


Holdepunkter

Det som ofte er med på å gjøre det litt utfordrende å lære notene i F-nøkkelen, er at de plasseres et litt annet sted enn de gjør i G-nøkkelen. Det vil for eksempel si at noten C i F-nøkkelsystemet, ikke står på samme sted som noten C i G-nøkkelsystemet. Da kan det være greit å ha noen holdepunkt som gjør det litt enklere for deg å se hvilken note som står hvor i F nøkkelen også. Vi skal se på 3 holdepunkter - disse er også vist på bildet ovenfor!

1. Det første er selve F-nøkkelen. Den snurrer seg rundt tonen F og angir derfor hvor du finner tonen F. Denne tonen kalles også for «lille f».

2. Det andre holdepunktet er den øverste linja på notesystemet. I F nøkkelen vil dette bli tonen A.

3. Det tredje og siste holdepunktet du kan ha er tonen C. Den ligger mellom notelinje 2 og 3 i F-nøkkelsystemet.


Nedenfor har du en video som på en visuell måte går gjennom notene i F-nøkkelen, og de 3 holdepunktene:

 

PS! Hvis du ønsker å lære mer om musikkteori, anbefaler vi deg å sjekke ut dette kurset i musikkteori fra kursplattformen Spill Piano.0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page