top of page

Noteverdier

Et av de første stedene å starte når du begynner å studere musikk, er å lære om de ulike typene av noteverdier (notelengder) som finnes der ute. Å kunne si navnet på alle disse verdiene, vite hvor lenge de varer og hvordan de ser ut, er en viktig nøkkel til å kunne lese noter godt. Du har kanskje sett noe som dette før:


Noter på sangen Can Can
Noteverdier

Dette er starten på en stykke som heter Can Can. Bare på disse første linjene ser du mange ulike type noter. Varigheten på noten, altså noteverdien, angis av notehodets; form, farge, om det finnes en notehals, og om det finnes en notehake eller notebjelke.

I dette innlegget skal vi ta en titt på de mest vanlige noteverdiene; Helnote, halvnote, firedelsnote, åttendelsnote og sekstendelsnote. Ta en titt på videoen nedenfor for å få en rask oversikt over hvordan de ulike noteverdien ser ut og hvor lenge de varer:
HELNOTE

En helnote har ikke noe fyll, og har i motsetning til de fleste andre noter heller ingen notehals. Varigheten på denne noten er 4 pulsslag. Vi skal se mer på taktart i neste video, men du kan vite allerede nå at dersom en sang har taktarten 4/4, så fyller en helnote hele denne takten, fordi den inneholder 4 slag. Derav navnet helnote.HALVNOTE

En halvnote har i likhet med helnoten heller ikke noe fyll, men den har en notehals! Varigheten på denne noten er 2 pulsslag (…), Altså halvparten av helnoten.

FIREDELSNOTE

En firedelsnote har både fyll og notehals. Varigheten på denne noten er 1 pulsslag (…) Det tilsvarer også 1/4 av verdien til en helnote. Derav navnet firedelsnote. Det vil si at det går 4 firedelsnoter på den tiden det tar å spille 1 helnote.


ÅTTENDELSNOTE

En åttendelsnote ser lik ut som firedelsnoten, men den har også en notehake. En åttendelsnote er 1/8 av verdien til en helnote. Det vil altså si at det går 8 åttendelsnoter på den tiden det tar å spille 1 helnote. Det er kanskje enklere å tenke at en åttendelsnote er halvparten av verdien til en firdelsnote. Det går altså 2 åttendelsnoter på den tiden det tar å spille 1 firedelsnote - med andre ord et halvt slag!


SEKSTENDELSNOTE

En sekstendelsnote er lik åttendelsnoten, men den har 2 notehaker istedenfor 1. Varigheten på denne er altså 1/16 av en helnote. Men igjen er det litt enklere å sammenligne den med firedelsnoten. Det går altså 4 sekstendelsnoter på den tiden det tar å spille 1 firedelsnote. 

Forhåpentligvis har denne oversikten gjort det litt enklere for deg å gjenkjenne de ulike noteverdiene, og vite hvor lenge hver enkelt noteverdi varer! Den beste måten å få alle de ulike noteverdiene inn under huden, er ved å begynne å praktisere dem selv. Finn frem noter som inneholder flere noteverdier, sett på metronom, og spill gjennom stykket til du kjenner at flyten er god!


Hvis du ønsker å lære mer om noter og musikkteori kan du ta vårt kurs i musikkteori. Med hele 19 videoer og mange konkrete og praktiske oppgaver, leder vi deg gjennom alle de viktige elementene som gjør at du blir en mester i musikkteori!0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page